8:18 PM
ХАНШИК (한식)

한식

ХАНШИК

КОРЕЙСКОТО ГОТВАРСКО ИЗКУСТВО

1

/ Източник – „ Корейското готварско изкуство”, изд.Корейска асоциация в Европа; Парк Джонг-бъм/

Ханшик е технология на готвене, която се развива в продължение на хиляди години. Използва продукти, получени от планините и реките, и се основава на концепцията за хармония между човека и природата.

Ханшик е проста и непретенциозна технология, тъй като води началото си от селската корейска кухня. Състои се от разнообразни хранителни супи и ястия от задушено месо, които задоволяват както стомаха, така и душата. За приготвянето им се използват свежи сезонни зеленчуци, богати на витамин А, В и С, затова имат свеж и здравословен вкус. Приготвянето на Ханшик изисква време, готви се бавно и без припряност, с много внимание и грижа.

Продуктите се нарязват, след това се овкусяват и се смесват с ръка, докато се постигне перфектен вкус. В Корея това се нарича „работа на чевръстите майчини пръсти”.

Готвене с любов във всяка хапка – това е тайната на невероятния, лесносмилаем вкус на Ханшик.

/Джанг/

През есента се варят соеви зърна/бобчета/ , от които се оформят буци/ меджу/ . Те се излагат навън да се сушат до пролетта. След изсушаването се накисват в солена вода и се оставят да ферментират. От ферментиралите буци се правят 간장 /канджанг/ или соев сос; 된장 /доенджанг/ или паста от меджу; 고추장 /гочуджанг/ или паста от червен пипер.

 

Изготвил: Bistra

Category: Азиатска кухня | Views: 407 | Added by: danko | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
avatar